Svarthyll

Svarthyll

Sambucus nigra

Nydelig saft fra både blomster og bær

Sen Juni - September

Diameter: 0-0 cm

  • Blomst har en særegen lukt, søtlig og intens. Noen opplever den som ubehagelig, stram, men ved bearbeiding forsvinner den delen. Plukk tidlig når det er mye pollen på dem. Kan brukes til saft (trekkes i sukkerlake, la stå over natta, sil av.) De kan også legges på eddik. Da får du en deilig, floral eddik som er ypperlig i salater og i saus til fisk.

  • Bær kan legges på salt i 2-3 uker når de er grønne og deretter på eddik. Etter 2 uker har du en deilig kapersaktig liten frukt som er ypperlig i sauser og annet. Når bærene er modne kan du bruke dem til saft, men denne bør kokes opp og siles. Bærene kan også brukes til vin (elderberry wine). Fargestoffet i bærene er veldig vanskelig å få vekk, så vær obs ved plukking.

Sjekkliste for å være sikker på det du finner

Blad

Bladene har ovale småblader med saktakket rand. Oversiden er mørkegrønn, mens undersiden er lysegrønn.

Blomst

Svarthyll blomstrer i juni-juli, og blomstene sitter samlet i rundt 20cm brede flate halvskjermer. Blomstene er små og fløtehvite

Bær

Fruktene er blåsvarte steinfrukter («bær») som sitter i kaser.

Steder du enkelt finner Svarthyll

Map

Oppskrifter med bruk av Svarthyll

Sanke

Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.

Les mer om SankePersonvernerklæring

Følg oss på sosiale medier:

Plants