Skvallerkål
Aegopodium podagraria
Skvallerkål er lett å finne
Tidlig Vår - Sen Høst
Høyde: 4-100 cm
Skudd er gode rå. Behagelig, krydret, kan minne om sitrus og einebær. Har en blank voksaktig overflate og en klar grønn farge.
Blad Bladene er hurtigvoksende og kan etterhvert bli litt trevlete til salat. Kutt dem da opp for bedre munnfølelse. De er også ypperlige å steke som bladgrønnsak, til suppe og som puré.
Stilk er forlengelsen av bladet og brukes tilsvarende. Kan kuttes og benyttes for ekstra “tygg”.
Blomst har en mild krydret smak og kan spises som de er. Prøv de som garnityr, eller eksperimenter deg gjerne litt frem med bruken.
I blomstrende fase, kan den for et utrenet øye ligne på hundekjeks. Hundekjeks er også spiselig. Skvallerkål og hundekjeks har allikevel veldig forskjellig bladverk, som gjøre dem lett å skille fra hverandre. Se #Hundekjeks
Blad: ung versjon
Bladspiren ser ut som en skrukkete lett sammenfoldet paraply. Friskt grønne med blank overflate.
Blad: "voksen-versjon"
5-9 mindre blader, gruppert 3 og 3 (trekoblet), og deretter knyttet til samme bladstilk. Sagtannet bladkant. Voksne blader har mer eller mindre matt overflate. Alt av veksten kan brukes.
Blomst
Blomstene er hvite, bittesmå, og flere blomster danner sammen en skjerm. Disse er helt uten begerblad, småsvøp og storsvøp. Svøp er små blader som på andre planter sitter i overgangen blomst/blomsterstilk og/eller overgangen blomsterstilk/plantestengel. Skvallerkål er altså "helt ren" og uten "skjermskjegg"
Frø
Etter avblomstring står frøene igjen i skjermen. Disse er lette å dra eller klippe av blomsterstengelen.
Skvallerkål-eng
Bladene lager et tett, grønt teppe, og gir deg grønne saker i månedsvis!
Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.
Les mer om SankePersonvernerklæringFølg oss på sosiale medier: