Rogn

Rogn

Sorbus aucuparia

Marsipan og friskhet

Mars - September

Lengde: 1-10 cm

  • Skudd har en duft av mandel (de helt unge skuddene, før de krøller seg ut). Når de vokser ut forsvinner dette. Hvis du varmebehandler disse i en sukkerlake (50/50 sukker og vann, 100g skudd pr liter, trekkes som en te på +-70-80*) og lar de stå over natta vil du ha en sirup som lukter som intens Amaretto. Nydelig over iskrem.

  • Blomst har samme duft som de unge skuddene, med litt mer delikate overtoner. Lett anslag av kanel eller vanilje, men tydelig mandelsmak og duft. Kan bearbeides på samme måte.

  • Bær henger høyt, og sure er de. Strengt tatt er de både bitre og sure, og i seg selv ikke et bær jeg velger i en fruktskål. Men om du fryser de vil en del av bittersmaken dempes, og de blir mer balansert. De er veldig gode til gele, og kan også brukes til å tykne eplesyltetøy og lignende. De har veldig mye pektin, noe som gjør at du kan lage gele uten å tilsette annet enn sukker og vann.

Sjekkliste for å være sikker på det du finner

Bark

Glatt, sølvgrå mot brun bark

Bladskudd

Myke bladskudd ligner på små poter eller bløte høneføtter

Livsglad

Rogn er ikke et særlig krevende treslag, og kan vokse i ulike miljø. Finnes i parker, i hager og som innslag i blandingsskog.

Steder du enkelt finner Rogn

Map

Sanke

Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.

Les mer om SankePersonvernerklæring

Følg oss på sosiale medier:

Plants