Prestekrage

Prestekrage

Leucanthemum vulgare

Elsker, elsker ikke

Juni - August

Høyde: 20-70 cm

  • Knopp kan plukkes før blomstene springer. Den er kraftig og aromatisk, og mer intens enn bladene. Grønn, behagelig bitter og pepper og agurkaktige toner. De kan stekes, men er best om man legger dem på salt i 2-3 uker, og deretter skyller dem og heller over eddik eller syltelake. Etter en ukes tid har du nydelige kapers-aktige små smaksbomber.

  • Blomst er mild, med en svak agurkaktig og lett smak. De hvite kronbladene (strengt tatt randblader) er pene, og pynter opp på tallerken. Det gule i midten (rørblomster) er kraftigere, med kamille og pepper som tydeligste smak. De kan brukes i mat, men noen synes konsistensen kan være litt vrien. De kan også brukes som te.

  • Blad er veldig gode, men har en tydelig egenart. De kan oppleves som veldig bitre, så det kan være greit å ta en liten bit for å se om det er noe man liker. De smaker som en blanding av spinat, sitronskall og pepper, og har også lett agurkaktig smak. De kan spises i salat, men også varmebehandles som spinat og lignende planter. Bladene som kommer på høsten er også gode.

Sjekkliste for å være sikker på det du finner

Blomst

Enkel rad av hvite kronblader i omkrets rundt blomsterhodet.

Stilk

Rak, glatt stilk

Steder du enkelt finner Prestekrage

Map

Sanke

Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.

Les mer om SankePersonvernerklæring

Følg oss på sosiale medier:

Plants