Løvetann
Taraxum officinale
Løvetann har mange bruksområder og en lang sesong
Tidlig Vår - Sen Høst
Høyden på blomsterstilken kan variere fra ca 3-50 cm. Bladene varierer også i lengde og bredde.: 3-50 cm
Blad kan brukes omtrent som ruccola. Det kan være mye bitterhet i smaken, så det anbefales å bruke unge blader. De kan også brukes som bladgrønt i oppvarming, litt som spinat. Hvis man forveller bladene i lettsaltet vann tilsatt litt sukker kan dette dempe bittersmaken.
Stilk kan dampes som "pasta". Bør kompletteres med litt salt og smør eller olje.
Knopp kan legges på salt- eller syltelake, eller til tørking i grovt salt for å lage deilig "kapers".
Blomst smaker mildt bittert med innslag av sødme fra nektar. Kan for eksempel brukes rå som ingrediens i salater, eller dampes/surres som en grønnsak til annen varm mat.
Kronblad brukes som vakker garnityr! Har i mange generasjoner vært råvare til produksjon av for eksempel vin.
Rot kan behandles på samme måte som gulrot, pastinakk men smaker mildt bittert .Den er også brukt i leskedrikkern "Dandelion & Burdock".
Kan forveksles med hårsvever (pilosella), men disse har solid og hårete stengel, samt hårete blader.
Blad
Bladene vokser i rosett ut fra roten. De har takkete bladkant som kan variere i utseende, fra spisse til runde.
Blomst
Gule, smale blomster er samlet tett-i-tett i et blomsterhode, også kalt kurv.
Stengel
Stengelen er glatt og hul som et sugerør. Lysegrønn på fargen. Hvit melkesaft.
Rot
Pålerot som ligner en minigulrot, men er lysere og har hvit kjerne.
Frø
Frøene bæres og spres av en dunlignende fallskjerm (fnokk)
Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.
Les mer om SankePersonvernerklæringFølg oss på sosiale medier: