Burot

Burot

Artemisia vulgaris

Nordens oregano...?

Juni - September

Høyde: 10-50 cm

  • Blad er svært aromatiske, med duft som en blanding salvie, krysantemum og bergmynte. Svært særegen. Temmelig bitre, men om man er åpen for det kan de være veldig gode i en bitter salat. Som aromatisk tilsetning i supper og buljonger er den ypperlig, og hvis man tar like deler olje og burotblader får man en nydelig og aromatisk olje man kan bruke til mye. Man kan også legge den på eddik og få en aromatisk tilsetning til dressinger og lignende. De ble tradisjonelt brukt til fet fugl og i pølser, og er også mye brukt som tilsetning i sprit, på linje med malurt.

  • Blomst er ved blomstring er et ypperlig krydder til kjøtt og fisk, og kan brukes som smaksetter i øl. Fra gammelt av bruktes den på linje med humle. Hvis man tørker knoppene før blomstring kan man bruke det som pepper, det ble i gamle dager kalt fattigmannspepper.

  • Stilk kan skrelles og brukes rå i salater, syltes eller stekes.

  • Rot kan skrelles og kokes som grønnsak, har en skal som kan minne om jordskokk. De har en kraftig pålerot under, og før de har blomstret kan den være god til mat. den kan være vrien å få opp. Burot kan være en kompleks smak, spesielt med tanke på bitterhet, men den er svært utbredt og veldig spennende å eksprimentere med!

Sjekkliste for å være sikker på det du finner

Blader

Glatte på oversiden, lys behåret underside.

Stilk

Ser nesten ut som en tynn, liten stamme. Rød/burgunder fargetone.

Steder du enkelt finner løvetann

Map

Oppskrifter med bruk av Burot

Sanke

Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.

Les mer om SankePersonvernerklæring

Følg oss på sosiale medier:

Plants