Brennesle
Urtica dioica
Urtenes umami og en av nordens mest næringsrike vekster
Tidlig Vår - Sen Høst
Høyde opptil 1,5 m: 2-150 cm
Blad Brennhårene nøytraliseres ved varmebehandling eller tørking. Blader forvelles raskt i lettsaltet vann, skylles deretter i kaldt vann. Klem så forsiktig ut vannet før det oppbevares eller brukes videre. Forvellet holder det fint oppbevart 4-5 dager i boks i kjøleskap, og tåler også frysing godt. Forvelling gjør også fargen mer holdbar. Bladene minner litt om varmet spinat, og brukes på samme måte. Tilsett i en suppe, som fyll i omelett, i pai eller en pastarett. Nesle er ikke bitter, noe som gjør den veldig anvendlig. Man kan kjøre rå blader i blender til juice og puré.
Stilk Stilk uten mye fiber kan fint brukes, men den mest delikate delen av smaken ligger i blad.
Blomst kan brukes på samme måte som blader.
Nøtt er gode å spise som seg selv, og kan også ristes lett eller tørkes. hvis man har tålmodighet til det kan man lage en pesto av frø og plante. Frøet er egentlig en liten nøtt.
Brennesle eller stornesle, kan forveksles med smånesle som er en sjeldnere nesletype, også med brennhår, men lavere i vekst. Dauvnesle eller døvnelse, ligner i form, men har ikke brennhår, og har hvite trompetformede blomster. Nyttig tips: Bruk oppvaskhansker ved plukking for å unngå stikk og svie ved hudkontakt.
Blad ung versjon
Vårens spirer har mørke grønne mot lilla blader. Bladene sitter parvis på stengelen. Brennhår.
Blad voksen versjon
Smalt ovale, spisse blader med sagtakkede bladkanter. Brennhår. Lysegrønn mot mørkegrønn i farge.Smalt ovale, spisse blader med sagtakkede bladkanter. Brennhår. Lysegrønn mot mørkegrønn i farge.
Stengel
Ung, myk og lett å bruke. Eldre er den fibret og uten særlig gourmetverdi!Ung, myk og lett å bruke. Eldre er den fibret og uten særlig gourmetverdi, men kan kares og brukes til veving av tekstiler! Brennhår.
Blomst
Blomstene er små og formet som grønne ranker med feste i bladhjørnene. Disse utvikler små nøtter (frø) etter befruktning.
Nøtt (frø)
...
Et oppslagsverk og kartverktøy for ville, spisbare vekster i bybildet.
Les mer om SankePersonvernerklæringFølg oss på sosiale medier: